Чому НАБУ після звільнення Ситника покриває митника-корупціонера Івана Іванова, який «заробив» на посаді 102 біткойна?

В поле зору ЗМІ неодноразово потрапляли декларації першого заступника начальника Поліської митниці Івана Іванова, який з 2017 року зазначає у своїй власності 102 біткоїни та 500 монеро.

Журналісти та експерти у різний час оцінювали такі скромні, на перший погляд, заощадження у сотні мільйонів гривень. Особливо цікаво дані статки виглядають з огляду на те, що з 1992 р. Іван Іванович безперервно здійснював діяльність із виконання функцій держави, - працював в органах внутрішніх справ, прокуратури, СБУ, Державної митної служби.

До наших рук потрапила довідка НАЗК (переглянути статтю ТУТ) про проведення перевірки Іванова: прихована нерухомість, земельні ділянки, банківські рахунки та… неіснуючі біткоїни. На декларації заслуженого юриста України, поданій за 2020 рік, немає де «проби ставити» - у кожному, без виключення, розділі виявлено махінації. Загалом, НАЗК встановлено, що відомості, зазначені у декларації, відрізняються від достовірних на суму понад 86,5 млн грн.

На запитання журналістів та НАЗК щодо походження криптовалют мільйонер-підпільник відповідає дуже просто – «якось у 2008 році кум подарував» (переглянути статтю ТУТ). Проте, за іронією долі, Іван Іванович навіть не підозрює, що перший біткоїн було реалізовано лише 2009 року. Жодного документального підтвердження факту набуття та володіння криптовалютами до НАЗК Іванов не надав. В таких умовах очевидно, що ніяких біткоїнів він ніколи не мав, а фейкові активи декларує з метою їх використання у майбутньому для легалізації зібраних хабарів. 

У підсумку, уповноважена особа НАЗК підготувала висновок щодо наявності ознак порушення чиновником статті 366-2 ККУ та скерувала зазначений документ до НАБУ для вжиття заходів з відкриття та розслідування кримінального провадження за встановленими фактами. Проте, Іванов у своєму оточенні вихваляється, що невдовзі після звільнення з посади директора НАБУ Артема Ситника, за посередництва Миколи Надейка, купив позитивне для себе рішення по даній справі у нового керівництва НАБУ за пів мільйона доларів США.

Тож, Іван Іванович вкотре виходить «сухим із води», та за отриманої під час поїздки в Монако протекції Валерія Хорошковського, і далі, разом зі своїми спільниками (переглянути статтю ТУТ), збиратиме вже з Рівненської митниці хабарі по 2–3 мільйони доларів США в місяць, частину з яких віддаватиме для фінансування війни в Україні.

Зрозуміло, що Зеленський, Єрмак, Шмигаль та Венедіктова зараз зайняті війною. А от що на порядку денному в Гізо Углави та САП – питання відкрите, адже корупція в Україні є зброєю окупанта в нашому тилу